shiva & shakti

Tantric_Dance_webtag_1600px

In tantra wordt vaak gewerkt met de mannelijke (Shiva) en vrouwelijke (Shakti) energie.
Beide van deze tegenovergestelde polen, representeren niet alleen het geslacht van man/vrouw. In de filosofie worden wij mensen gezien als geboren uit 1 man en 1 vrouw. Dit maakt ieder van ons half man, half vrouw. Dit hoewel de meesten van ons een fysiek mannelijk/vrouwelijk lichaam hebben. In onze emotionele, en mentale beleving hebben we zowel vrouwlijke als mannelijke aspecten die tezamen onze persoonlijkheid vormen. Als beiden in jou in harmonie aanwezig zijn, dan is er sprake van eenheid en innerlijke liefde.

Shiva – gewaarzijn – de mannelijke essentie
Kort omschreven gaat de mannelijke essentie over gewaarzijn, het weten dat je bewust aanwezig bent in ieder moment. Het weten dat jij verantwoordelijkheid kunt nemen voor jezelf in jouw leven, het weten dat je keuzes kunt maken en jouw doelen kunt volgen.
De mannelijke essentie heeft een diepe liefde voor de vrouwelijke essentie, en is in staat deze te omarmen en te supporten, zodat de vrouwelijke essentie tot bloei kan komen in haar volledige potentieel

Shakti – het leven zelf – de vrouwelijke essentie
De vrouwelijke essentie kan eenvoudigeweg omschreven worden als het leven zelf, het omvat de verandelijkheid van ervaring, gevoelens emoties en zelfs gedachten. De vrouwelijke essentie gestalte geven gaat om plezier, passie, bliss, creatie, beweging en het ontvouwen van het leven zelf. Als je dit leven toestaat door jou heen te stromen, dan zul je zien hoe (kleur)rijk ieder moment en ervaring is in zichzelf.
Gestalte geven aan deze essentie is voor veel mensen hier in West-Europa best spannend en moeilijk. Het zal in essentie betekenen dat we de controle moeten loslaten, en te vertrouwen op alles dat ons omgeeft. Om te laten gaan en erop te vertrouwen dat het leven voor ons zorgt, zal in velen van ons gevoelens van angst en wantrouwen creëren.
In tantra oefenen we hierin aanwezig te zijn, en tegelijk te vertrouwen op onze innerlijke mannelijke pool.
In onze cultuur wordt vaak de vrouwelijke essentie onder-schat in haar kracht.
Om echt succesvol te zijn in dit leven, is het een kunst de vrouwelijke flow in onszelf te omarmen, terwijl je innerlijke mannelijke pool jouw innerlijke leiding en verantwoordelijkheid veilig en respectvol draagt.

Winkelwagen
Scroll naar boven